kedd

Portfólió 2 - Védőbeszéd

Mélyen tisztelt bíróság, kedves esküdtszék!
Azért járulunk ma Őfelsége színe elé, mert védencemet, a hazaszerető Bánk Bánt azzal vádolják, hogy országunk királynőjét meggyilkolta egy tőrrel.
Ügyfelem állítása szerint önvédelmében ölte meg. Gertrudis királyné és Bánk Melinda, védencem feleségéről beszélgetett és odáig fajult a dolog, hogy a vádlott a királyné hazáját ócsárolta, s a királyné ezt nem hagyhatta büntetlenül. Hirtelen felindulásból előrántotta svájci zsebtőrét s rárohant Bánkra. Mivel ügyfelem ereje teljében van, könnyedén kirántotta az áldozat kezéből a tőrt, majd a pillanat hevében halálos sebet ejtett az áldozat hátán. Fel sem eszmélt, mire újra hátba szúrta, ezzel szándékos gyilkosságot elkövetve.
Nem védelmezni szeretném ügyfelemet, hanem a helyzetét tisztázni, mely akár más szemszögből mutat rá az esetre. Említést szeretnék tenni arról, hogy királynénk német származású, tehát csak azért alakult ki az áldozat és az elkövető között nézeteltérés, mert védencem hazaszerető ember. Mióta Őfelsége távol tartózkodott, a királyi udvarban mulatozások és tivornyázások folytak, míg az ország többi részén éhség és szegénység pusztít. Védencemnek nem tetszik, ha egy királyné, a hazájának királynéja, aki mellesleg idegen, nem foglalkozik a néppel, nem törődik a szegény sorsú alattvalóival.
Hogy még jobban alátámasszam védencem hazaszeretetét, szeretnék említést tenni egy incidensről. Nemrégiben Petur Bán, királyunk másik segítője összeesküvést szervezett a királyné ellen a fentebb említett okokból kifolyólag. Mivel Bánk szintén úgy gondolta a királyné nem viselkedik jó uralkodóhoz mérten, mégis kötelességtudóan leleplezte a szövetkezést és a hazájára gondolt, nem akart rosszat Királyunknak. Ám az áldozat azzal is magára haragíthatta Bánk Bánt, hogy öccsét, Ottó herceget bátorította abban, hogy Melindát elcsábítsa.
Összegezve, a királyné nem csak Bánk Bán, hanem a nép ellen elkövetett sérelmek miatt esett áldozatul végül saját tőrének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése