hétfő

Van-e közünk az ómagyar szövegekhez?

Én két szempontból közelíteném meg a kérdést.
Elsőként: miért fontos, miért szükséges megtanulni ezeket a szövegeket? Ha valamilyen szöveget megtanulunk, memóriánkat erősítjük, jobban tudunk megjegyezni dolgokat. Ha a szöveget értelmezzük, sokat megtudhatunk a nyelvünkről, például hogy a minket körülvevő szlávok mély benyomást hagytak rajta, a mély magánhangzókat előszeretettel használták. Lehet, hogy ez csak egy nyelvész számára fontos, de egy egyszerű művelt ember számára is sokat számít, ugyanis a művelt ember nem az, aki tudja az alapokat, hanem az, aki annál többet tud, aki megérti a lényeget.
Másik és legfontosabb szempontom a nemzeti identitás. Szerintem nagyon is fontos ezeket megtanulni,a magyar nemzet nyelvének alapjait meg kell ismerni, minden magyarnak legalább egyszer találkoznia kell ezekkel a szövegekkel(természetesen ha van rá lehetősége). Mint minden embernek, a nyelveknek is van őse, a magyar nyelvnek ez az őse,ebből indultunk ki. Fontos tudnunk, hogy nyelvünk hogyan alakult ki, a nyelvünk a nemzeti identitás fontos eleme,ez tesz minket különlegessé, ez tart minket össze. Lehet, hogy az ómagyar szövegek nem olyan fontosak mint a Nemzeti dal vagy a Himnusz, de ez is része a nemzetünknek. Attól tartok, ha elvesznének ezek a szövegek, elfelejtenénk, már nem azok a magyarok lennénk, akik voltunk.
Summa summarum: a nemzeti identitás fontos részeként minden magyarnak ismernie kell ezeket a szövegeket.(nem mellesleg a memóriánkat is erősíti )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése