szombat

Mit jelent ma a hazaszeretet?

Manapság sokan költöznek más államokba jobb megélhetés céljából. Fel is vetül az a kérdés, hogy akkor mára már el is tűnt a hazaszeretet?

Én úgy vélem, mindenkinek van egy bizonyos képe arról, milyen is a hazája. Szűk családi, baráti kör, semmi egyéb. Tehát a hazaszeretet, mint úgymond, nem is lehet egy egész országra kiterjeszteni, mert mindenki a saját otthonát szeretni, tartja a mondás is, mindenütt jó, de legjobb otthon. De az ember nem marad örökre otthon, szétnéz a nagyvilágban, ismerkedik minden újjal, és oda megy, ahova kedve tartja. Idővel persze mindenkinek honvágya támad, és előbb-utóbb hazajut. Szerintem ez a hazaszerető ember, akinek olykor honvágya van, mert szereti az otthonát.
Egy bölcs mondás úgy tartja, hogy az életet ott kell élni ahol vagy. Az élet körülöttünk zajlik, megállás nélkül történik valami. A haza egy kiindulópontja életünknek, minden ott kezdődik, ott nevelkedünk fel, ismerkedünk meg az élettel. Érezzük, hogy az otthonunk biztonságos, megnyugvással tölt el, ha otthon vagyunk.

De mindennek mi köze van a hazaszeretethez? Sok embernek közös őseik vannak, közös szokásaik, nyelvük, ezek a népek, és a nép olyan, mint egy nagy család, ezért mondhatjuk el, hogy az egész országban otthon érezzük magunkat. A hazaszeretet nem a hely miatt van, hanem az emberek miatt, mert sok hasonló ember él egy helyen.


A hazánkat szeretni tehát annyit jelent, hogy másokat szeretni. Szeretni a történelmünket, kultúránkat, szokásainkat.  

4 megjegyzés:

  1. Enriko ezt a bejegyzését nagyon szépen megfogalmazta. A hazaszeretet nagyon fontos, főleg a mai napokban.Mindenki külföldre megy, hogy jobb élete legyen.Nem is vetem meg érte őket, mert igazuk van azoknak az embereknek. De akik kimennek hazajönnek évente legalább egyszer, akkor van bennük hazaszeretet, mert mégis itt nőttek fel, itt vannak a rokonaik.
    Szerintem a hazaszeretethez tartozik még az adott ország történelmének megtanulása, és a kultúrájának megismerése.Ha már itt tartunk, akkor a nyelv meg az irodalom is ide tartozik.
    Nekem nagyon sok rokonom van akik külföldön élnek, és sajnos mindegyiknél látom hogy a Magyar nyelvet kezdik elfelejteni.Főként a leveleikből tapasztalom.

    Kiss Marcell 10.P

    VálaszTörlés
  2. Az utolsó két mondat szerintem nagyon igaz.Szerintem annak ellenére, hogy nagyon sokan elköltöznek külföldre, igenis van bennük hazaszeretet. Csak éppen ott egy jobb életre számítanak. Persze vannak olyanok, akik soha nem is térnek vissza, nincs ami a szülőhazájukhoz kösse őket. Ilyenkor mindig belegondolok, mennyire furcsa, hogy számukra az az új hely jelenti a hazát. A régi, ahonnan oda ment, pedig teljesen feledésbe merül.

    VálaszTörlés
  3. Részben egyetértek azzal, hogy a hazaszeretet inkább az emberek, mint a föld iránti kötődést jelenti, de az emberek, ha a saját országukban utaznak, az ismeretlen emberekre nem honfitársakként, hanem idegenekként tekintenek, és ezekkel az idegenekkel már csak a nyelv közös.Viszont egy ismeretlen helyen is tudják, hogy a hazájukban vannak, és ez is egyfajta otthonérzetet kelt.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem, a hazaszeretet a földrajzi kötődést is jelenti.
    Örülök, ha külföldről hazajövet megpillantom az autópályáról Budapest fényeit, a hegyeket, a Dunát a hidakkal. Jó érzés végighaladni a fővároson és megérkezni Vácra. Bárhol lehetek a világon, ahol gyönyörű helyek vannak, de valami mégis idehúz. Itt vagyok otthon, ideköt a gyermekkorom, az emlékeim. Ezen a nyelven nem csak beszélek, de ezen a nyelven álmodom is. Itt születtem.

    VálaszTörlés