hétfő

5. Melyiket érzi ma a legfontosabb parancsolatnak? Melyik lehetett a legfontosabb keletkezése pillanatában? Mi lehet az oka a változásnak?

Először az első kérdés: Melyiket érzi ma a legfontosabb parancsolatnak?
Azt kell hogy mondjam, az utolsó kettő:
9. Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot. 
10. Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, a mi a te felebarátodé.
Ez a két parancsolat a más emberekhez való viszonyunkat befolyásolja, méghozzá a barátaink iránt. Szerintem ez a két parancsolat a barátság alapja. Mintha az a fele ott sem lenne. Legyünk tisztelettel a barátaink iránt, ne okozzunk nekik kárt, segítsük őket, ahogyan csak lehet.
Természetesen a többi is elég fontos, de ez a kettő mindenkinek tanulságos lehet. Talán a többi parancsolatnak az alapjai is. Ha jóban vagyunk másokkal, akkor nem késztet semmi a gyilkosságra, a lopásra (a pszihopatáknak elnézzük). Ha a szüleinkkel is jóban vagyunk, akkor már van bennünk valamilyen tisztelet, hiszen a barátaink iránt is van tisztelet. A többi parancsolat meg elévült az idő során. Itt jön a másik két kérdés:


Melyik lehetett a legfontosabb keletkezése pillanatában? Mi lehet az oka a változásnak?
A válasz az első parancsolat:
1. Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Égyiptomnak földéről, a szolgálat házából.
Szerintem ez lehetett a legfontosabb, ugyanis ki akarták küszöbölni a bálványimádást és a többistenhitet. Talán az a gondolat, hogy mindenki egyetlen istenben hisz, összehozná az embereket,nem lenne annyi vallási eltérés, talán jobban összetartaná az emberiség.De nem így lett. Az, hogy ki miben hisz teljesen egyéni döntés. Az,hogy van egy felsőbb hatalom, ami/aki messze feljebb áll mint az ember, mindenki döntse el maga. Ebből a parancsolatból ítélve Isten eléggé nagyképű. Csak őt tiszteljük,imádjuk, az már egy keresztény tanba ütközik: mindenkinek szabad akarata van, akkor miért vannak parancsok?(ezt majd máskor tárgyaljuk)Egy kicsit eltértem a tárgytól. Szóval, ez a mára már legelavultabb parancs, hiszen lehet saját (vallást) nézeteket vallani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése